תושבים רבים בעיר הרצליה גרים באזורים אשר, למרבה הצער, אין בהם כבישים סלולים, אין בהם מדרכות סלולות, אלא דרכי עפר או חול המעלים אבק בקיץ ובוץ בחורף, וכאשר העירייה אינה עושה אלא “טיפול קוסמטי” כמו פיזור מלח בחורף, באופן שנראה כי נועד לצאת ידי חובה בלבד ואינו נותן מענה של ממש למצוקות התושבים.
כך גם תושבים רבים, בשכונות בעיר ממערבה, מרכזה ומזרחה, אינם מחוברים למערכות ביוב אלא לבורות ספיגה – כמו במעברות מתקופת קום המדינה. כמו כן, ברחובות רבים בעיר ובשכונות – אין מערכת הולמת של תיעול וניקוז של מי דלוחין או מי גשמים.
כאשר נודע לתושבים בעיר כי העירייה עתידה לבצע באיזור מגוריהם עבודות שתכליתן מתן מענה לבעיות האמורות, כגון סלילת כביש או מדרכה, או חיבור למערכת ביוב, הרי מטבע הדברים התחושה היא של שמחה והקלה.
דא עקא, “אליה וקוץ בה” – תחושה זו מתחלפת חיש מהרה בתחושת כעס והתמרמרות, כאשר אל התושבים מגיעות דרישות תשלום בסך של עשרות אלפי שקלים – כהטלי כביש, מדרכה, תיעול, ניקוז, ביוב. הדרישות נשלחות לתושבים קשיי יום, לעיתים תושבים שלא ערוכים מראש להוצאה כספית כה גדולה.
לא נכנס ביריעה זו אל כל דיני ההטלים, והם רבים, ולעיתים סבוכים, ולא דין היטל ביוב כדין היטל כביש ומדרכה, ולכל אחד דינים שונים ומגוונים. אך נציין, כי כאשר מקבל תושב דרישת תשלום – היטל, ראוי תחילה לבחון מספר עניינים, ונפרט רק חלק מהן:
ראשית, מרבית ההטלים נגזרים משטח הבית או הדירה של התושב, ולרוב יפורט הדבר בדרישת ההיטל. לכן רצוי לבדוק האם ההיטל הולם, ונכון לשטח הבית.
שנית, כל היטל מתייחס לסוג עבודה מסויימת, כגון סלילת כביש או מדרכה, או קו ביוב ציבורי. ניתן לבדוק האם העבודות אושרו על ידי מועצת העיר בהחלטותיה. ניתן אף לבדוק בפרוטוקול החלטות מועצת העיר מה טיבן המדוייק של העבודות, מה עלותן, והאם הן הולמות את אופן וטיב העבודות שבוצעו או יבוצעו בשטח.
שלישית, יש לבחון האם אכן דרישת התשלום וסוג ההיטל הולם את מטרת העבודות בשטח. כך, למשל, העלו בעבר תושבים כי היטל כביש והיטל תיעול וניקוז שהושת עליהם – לא היה לשם עבודות לטובת התושבים אלא למערך ניקוז לשכונה אחרת חדשה שעתידה לקום. כדי לבחון זאת ניתן להעזר במסמכים שונים כגון המכרז שמפרסמת העירייה, החוזה והמפרט מול הקבלן שנבחר לביצוע העבודה.
רביעית יש לבחון הבטים שונים – כגון מצבים בהן בעבר ניתנו התחייבות מנהליות על ידי ראש העירייה או בעלי תפקידים בעיר כי העבודות יבוצעו על חשבון העירייה.
תושבים יקרים, למרבה הצער, על אף שבמקרים רבים יש לתושבים טענות נגד הטלים, הרי העירייה רשאית לנקוט הליכים נגד גבייתם, אף בלא שעברו את מבחן כבוד בית משפט. זאת מכוח פקודה מנדטורית הקרוייה “פקודת מיסים גבייה”. כיום, מותחים פסקי דין רבים ביקורת קשה על התנהלות עיריות באופן זה, אך אין הלכה מחייבת בעניין. לכן, אין לו לתושב אלא לפנות בעצמו בהליך שקרוי “עתירה מנהלית” לבית משפט לעניינים מנהלים על מנת לבחון את חוקיות ההיטל ותלות יהבו בערכאה השיפוטית.
אני תקווה כי מצב עניינים זה ישתנה באופן שהן יזכו התושבים לכבישים, מדרכות, רחובות סלולים ותקינים, ומערכות ביוב תקינות, בלא שיושתו עליהם הטלים בעשרות אלפי שקלים.
ד”ר שמואל סעדיה עו”ד הינו חבר ועד מחוז תל אביב והמרכז יו”ר ועדת ערי השרון בלשכת עורכי הדין, מומחה לזכויות אדם יו”ר תנועת הרצליה למען תושביה.